Fritid

Skift din cykel ud med en hurtig elcykel

Kan elcykler redde verden?

Måske, måske ikke, men en ting er sikkert, elcykler kan ligesom elektriske biler gøre en betydelig forskel for miljøet. Måske kan elcykler alene ikke redde verden, men de kan have stor indflydelse på, hvordan fremtiden kommer til at se ud.

elcykler

Gennem de seneste 10 år har elcyklen vist sig, at være yderst brugbart for pendlere og andre, som er trætte af trafik, inaktivitet i dagligdagen og dårlig kondition. Ifølge et Norsk studie omhandlende de helbredsmæssige fordele ved elcykler*, er elcyklen langt fra bare et dovent og ”fitness-frit” transportmiddel, sådan som mange går og tror. Faktisk er det aktivitetsniveau man opnår på en elcykel kun omkring 20% lavere, end på en almindelig cykel. En tur på elcykel er altså en næsten lige så effektiv konditionsform, som en tur på en konventionel cykel.

I et relativt fladt land som Danmark er fordelene ved elcykler primært, at længere distancer bliver mere overkommelige. Derved kan man vælge elcyklen frem for bilen, selvom man har helt op til 75km eller mere til arbejde. Alt man behøver er en god og stabil elcykel.

Elcykler er ikke bare en fantastisk måde at undgå tung trafik og svedige cykelture på, men har samtidig potentiale til, at forandre infrastrukturen i de større byer og samtidig revolutionere vores verdenskendte danske cykel kultur. I Danmark cykler vi i forvejen mere end de fleste, men med elcyklerne fremgang kan Danmark komme endnu længere frem i feltet på vigtige områder såsom bæredygtig og folkesundhed. Elcykler har altså potentiale til at ændre verden på flere fronter, de skal bare have chancen.

Mere træning – mindre forurening

Elcykler er desuden elsket af de miljøbevidste, som vælger at gøre noget ved snakken om en sundere livsstil, både for dem selv og for klimaet. Det anslås, at en elcykel forurener 18 gange mindre end en bil. Elcykler er altså ikke kun sunde og sjove at køre på, men samtidig vanvittig miljøvenlige. Dette gør elcykler ideelle til alt fra pendling og fitness, til fritidsaktiviteter, indkøb og hyggelige ture gennem skiftende terræn. Med en elcykel kan hverken stejle bakker, modvind eller lange strækninger stoppe dig fra, at gøre noget godt for dig selv og for miljøet.

I dag er en elcykel ikke længere bare en cykel med motor, det derimod er et højteknologisk transportmiddel i konstant og rivende udvikling. For de flestes vedkommende er en afstand på maks. 7 km grænsen for, hvorvidt man tager cykel eller man vælger en anden form for transportmiddel. Ifølge studiet fra Norge, vil denne afstand fordobles, hvis man får muligheden for, at cykle på en elcykel i stedet.

Elcykler kræver mere vedligeholdelse end konventionelle cykler. Derfor er det vigtigt at købe dem et sted, som har serviceaftaler tilgængelige ved køb, så du kan cykle ubekymret omkring på din nye elcykel. På hjemmesiden Hellorider.dk tilbydes køb af servicepakker til alle elcykler, så du ubekymret kan cykle ud i livet med stil og med masser af medvind i ryggen.

Føler du, at dine ben så småt begynder at erkende alderen, når vinden bliver alt for kraftig på cykelturen hver morgen? Eller bliver du hyppigt tæt på at falde om efter at have bakset dig op ad enorme bakker? Du har måske funderet på, at det kan være på tide at opgive den daglige tur på cykel samt alternativt prøve trættende offentlig transport og en dyr folkevogn. Heldigt nok findes her en ultimativt lettere løsning – Nemlig en hurtig elcykel!

En cykel indeholdende en lille el dreven motor, som vil give et lille skub fremad, får du ved hjælp af el cykler. Der er ikke nogen grund til at være bange for, at du helt fjerner din daglige motion, for du bør dog på samme tid træde i pedalerne. Turen virker simpelthen en del simplere. At ingen hård blæst og lange bakketoppe kan få dig ud af kurs, vil du af den grund være forsikret vha. el cykler.

At den ikke er CO2-udledende, vil være et andet plus ved el cykler. Derfor behøver du ej have det dårligt over at slå motoren til, idet du har brug for ekstra fart. Her findes utallige el cykler i varierende udforminger, så du kan både vælge mellem shopping cykler plus MTBs med tilhørende motor: du behøver således ikke være bekymret for at din elcykel ligner et køretøj, der udelukkende er lavet til ældre. Kort sagt, brugende el cykler kan du ende med en flot cykel, som kan gøre hver dag lettere uden at skade naturen.

Kilde:

* https://ijbnpa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12966-017-0513-z